Proiectul Voluntariatul-leantul între tineri şi comunitate


Prin proiectul pe care l-am propus am urmărit dezvoltarea interesului tinerilor din mediul rural pentru activităţile de voluntariat.

   Este cunoscut faptul că am lucrat cu voluntari dar mergând la liceu şi apoi la facultate aceştia părăsesc comunitatea astfel încât există o preocupare permanentă de a recruta şi de a forma noi voluntari.
 Scopul principal al proiectului ”Voluntariatul-leantul între tineri şi comunitate ” îl constituie recrutarea unor tineri care să participe la un curs de voluntariat, să participe la activităţi diverse astfel încât să fie atraşi de acest segment al vieţii cotidiene. Oricine este interesat să-si coloreze viaţa, să încerce şi altceva decât zilnicul de multe ori banal, orice tânăr dornic de a ajuta şi de a învăţa poate fi voluntar.

 Am prevăzut activităţi diverse realizate prin metode non-formale prin care putem găsi pe lângă istoricul voluntariatului în România, tipuri de activităţi, mituri despre voluntariat şi poveşti ale voluntarilor care au participat activ la diferite acţiuni. Serviciul de voluntariat este foarte divers. În orice domeniu este cineva care are nevoie de ajutorul unui voluntar.


 Am stabilit anumite ramuri în care am putea să-i implicăm pe tineri astfel încât pe parcursul mai multor săptămâni să desfăşoare acţiuni concrete de voluntariat.


  • Rezervaţii naturale

Voluntarii în acest domeniu repară potecile, curaţă izvoarele/malul râurilor, plantează copaci, pot ajuta pe cineva în grădină.

  •  Dificultăţi în învăţare

Tinerilor cu dificultăţi în învăţare le este greu să perceapă informaţia nouă, să-şi dezvolte abilităţi noi sau să se descurce independent în situaţii noi. Voluntarii ajută la desfăşurarea activităţilor de învăţare, sport şi lucru manual la Centrul de Zi pentru Copiii romi.

  •  Ecologizare

Mediul înconjurător reprezintă oglinda acţiunilor noastre iar rolul nostru este de a îmbunătăţi calitatea acestuia prin activităţi practice de ecologizare dar şi prin determinarea abordării unui comportament civilizat care să contribuie la prevenirea poluării şi la menţinerea curăţeniei mediului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu