Proiectul ESHE-RROMA

Proiectul „ESHE-RROMA(ÎMPREUNĂ RROMI-ROMÂNI CÂND DANSĂM SUNTEM MAI BUNI)” urmăreşte dezvoltarea tolerantei si cresterea respectului fata de tot ceea ce inseamna etnia rroma si membrii acesteia, care impiedica dialogul si buna convietuire.
Prin această iniţiativă s-a dorit să se canalizeze energia şi resursele tinerilor către acţiuni de informare şi descoperire, în vederea responsabilizării acestora pentru adoptarea unor comportamente potrivite, tolerante fata de etnicii rromi alaturi de care convietuim.

Asociaţia Comunităţii Eşelniţa”Cazanele Dunării” a derulat în perioada noiembrie-decembrie 2007 proiectul „ESHE-RROMA(ÎMPREUNĂ RROMI-ROMÂNI CÂND DANSĂM SUNTEM MAI BUNI)”, finanţat de AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU TINERET prin DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE TINERET MEHEDINŢI având ca SCOP:
Stimularea tinerilor romani din comunitate de a se implica, fara prejudecati si bariere, in actiuni de natura culturala alaturi de tineri rromi.

OBIECTIVELE proiectului sunt:
1. Realizarea unei campanii de prezentare a traditiilor si obiceiurilor rrome pe parcursul a 5 zile de către cele 3 grupe de participanţi, pentru descoperirea particularitatilor si unicitatii acestei etnii;
2. Implicarea celor 30 de tineri participanti în activitati de prezentare a obiceiurilor, dansurilor, artei culinare rrome pe durata a 3 saptamani;
3. să canalizăm energia şi resursele tinerilor către acţiuni de informare şi descoperire, de sensibilizare a tinerilor şi a comunităţii în vederea responsabilizării acestora pentru adoptarea unor comportamente potrivite, tolerante fata de etnicii rromi alaturi de care convietuim;



Pentru realizarea acestor obiective, asociaţia a desfăşurat ACTIVITĂŢI ca:

• Întâlnire de lucru echipa de proiect-traineri
• Derularea campaniei de prezentare a particularitatilor etniei rrome
• Acţiuni de promovare a finanţatorului şi proiectului
• Acţiuni culturale
• Spectacol „Toleranta 100% versus Prejudecata 0%”
• Monitorizarea şi evaluarea proiectului


Pe de alta parte, chiar tinerii din etnie se arata reticenti fata de ideea de promovare a culturii si valorii lor, ei neparticipand la activitatile desfasurate in comunitate, de teama prejudecatilor si neacceptarii pe care o resimt intens in cadrul populatiei romane din comuna. Asa se face ca tinerii romani nu au cunostinte asupra modului in care acestia isi petrec timpul liber in interiorul cartierului lor.
Echipa de proiect a urmărit realizarea unui scop educativ reprezentat de anularea barierelor interetnice







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu